Warszawa. Konferencja „20 lat Polski w Unii Europejskiej”

W poniedziałek, 29 kwietnia w sali Kolumnowej Sejmu RP odbywała się wyjątkowa konferencja. Organizatorami byli Fundacja Aleksandra Kwaśniewskiego „Amicus Europae” i Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy, a patronat objął wicemarszałek Sejmu RP Włodzimierz Czarzasty.

Wystąpienia wprowadzające wygłosili Włodzimierz Czarzasty i szefowa klubu Anna Maria Żukowska.

Później wystąpienia podsumowujace 20 lat  obecności Polski w Unii Europejskiej przedstawili b. prezydent RP Aleksander Kwaśniewski oraz posłanka Joanna Scheuring-Wielgus i europoseł Robert Biedroń.

Szczególne treści zawarł w swoim głosie prezydent Aleksander Kwaśniewski, będacy m.in. kreatorem i świadkiem procesu wstępowania Polski do Unii. Nie był to proces ani prosty, ani krótki. Wymagał przekonywania wielu środowisk, jawnie demonstrujących wrogość i sprzeciw wobec starań Polski o członkostwo w unijnej wspólnocie.

20 lat klub parlam   20 lat monika z kwas

Wraz z aktem przyjęcia do UE, obecność Polski w Unii nie została wtedy zapisana na zawsze. Wiek XXI przyniósł Europie wiele nieznanych wcześniej zagrożeń i zjawisk, jak atak terrorystyczny na wieżowce World Center, kryzys finansowy i upadek banku Lehman Brothers, migracja mieszkańców Afryki i kryzys migracyjny od 2015 r., pandemia Covidu, agresja Rosji na Ukrainę. Unia Europejska radziła sobie z tymi zjawiskami z różnym powodzeniem, wiele z nich pozostaje nadal wyzwaniem.

Dochodzą do tego jeszcze nowe zagrożenia, zwłaszcza dalsze konsekwencje sytuacji wojennej w Ukrainie, która zapowiada się na długotrwałą, a jeśli Putin wygra, to będzie przesuwał swoje ataki na kolejne kraje, odbudowując Wielką Rosję. Niewiadomą jest też wynik wyborów w USA. Jeśli wygra Donald Trump, trzeba spodziewać się zrewidowania polityki transatlantyckiej i stosunku do roli NATO.  Jak zachowają się Chiny, skoro w zależności od Chin pozostaje wiele państw świata. Ich cechą narodową jest cierpliwość, więc obserwują jak wykrwawiają się konkurenci. Kolejnym, wewnętrznym z kolei zagrożeniem jest rosnąca aktywność oraz  agresywność ugrupowań populistycznych i nacjonalistycznych w Europie, które mogą zwiększyć swą siłę podczas wyborów do Parlamentu Europejskiego. Dlatego tak ważne są te czerwcowe wybory.

20 lat panel dysk   20 lkat senat 4 osoby

Polska, Polacy, polscy parlamentarzyści, politycy, społeczeństwo musi bardzo zdecydowanie wziąć udział w wyborach do PE z wizją, z pomysłem, z umiejętnością przedstawiania swojego zdania, ale też z umiejętnością słuchania innych.

Jestem przekonany – mówił A. Kwaśniewski, że Lewica takich kandydatów do europarlamentu ma! To są wybory o być albo nie być Unii Europejskiej  w przyszłości! Unia musi się zmieniać, ale ważne jest, żeby w tych zmianach nie zagubić głównej wartości, jaką jest integracja europejska.

By konkurować z Amerykanami czy Chińczykami – Europa musi być wspólnotą, musi działać wspólnie szczególnie w kwestii swego bezpieczeństwa, a także przygotowania się do dalszego rozszerzania. Taki mamy moralny obowiązek wobec Ukrainy, Mołdawii, krajów Bałkanów Zachodnich – kontynuował A. Kwaśniewski. Wymaga tego przygotowanie się na nowe zjawiska migracyjne, wynikające ze zmian klimatu – suszy i głodu. Wspólna polityka powinna dotyczyć ochrony zdrowia (gotowość na nowe pandemie), rozwoju nauki i wdrażania nowych technologii. Wspólna polityka powinna być także wypracowana wobec USA, Chin i Rosji. Unia musi się zmieniać i ważny w tym dziele jest głos Polski – podkreślał b. prezydent.

20 lkat sala   20 lat senat konferencja pras

Następnie odbyły się dyskusje w dwóch panelach. W pierwszym zatytułowanym „Jak wykorzystać historyczną szansę” wzięli udział Jerzy Buzek, Marek Belka i Jarosław Kalinowski. W drugim – „Co dzisiaj znaczy dla Polski członkostwo w Unii?” dyskutowali: Agnieszka Dziemianowicz–Bąk, Katarzyna Kotula, Anna Skrzypek i Dorota Olko.

Konferencja trwała ponad trzy godziny, a wypełniona po brzegi sala świadczyła o dużym zainteresowaniu tematem i gośćmi.

Organizację Nowej Lewicy w Bydgoszczy reprezentowali członkinie Rady Wojewódzkiej – Monika Pociot i Magdalena Durczak (wiceprzewodnicząca bydgoskiej RM), Izabela Nowicka – nowo wybrana radna Lewicy, wiceprzewodnicząca RM oraz Adrian Czyżewski członek Zarządu Miejskiego NL w Bydgoszczy.

Zobacz wideo-transmisje z konferencji  TUTAJ

Fot. Monika Pociot

Więcej zdjęć z albumu Moniki Pociot TUTAJ

Opr. nim, 30 kwietnia 2024 r.