Jacek Skórski: sianie paniki wówczas byłoby niewskazane.

Zachowanie strony polskiej i sojuszników w sprawie wybuch rakiety w Przewodowie z NATO było słuszne, bowiem sianie paniki wówczas byłoby niewskazane. Jednak reakcja naszego rządu i przekazanie informacji społeczeństwu nastąpiło z pewnym opóźnieniem.

Tu nie chodzi o to, by linczować ten rząd, lecz by wyciągać wnioski na przyszłość. Najgorsze jest to, że w tym zdarzeniu zginęło dwóch Polaków i to jest ogromna tragedia dla ich rodzin. Oczywiście wszyscy jesteśmy z Ukrainą, jesteśmy otwarci na pomoc dla tego kraju, dlatego niezrozumiałe dla mnie jest zachowanie prezydenta Wołodymyra Zełenskiego, bo do dziś nie usłyszeliśmy chociażby słów kondolencji.

Dobrze się natomiast stało, że nie zostały podjęte nierozważne decyzje, które spowodowałyby wciągnięcie nas w niepotrzebny konflikt. Ale to pokazuje, że trzeba naprawdę z umiarem i delikatnie podchodzić do tego wydarzenia i w dalszym ciągu trzymać rękę na pulsie. Nie chciałbym, jednakże, by ten temat był sprawą przewodnią we wszystkich mediach. Są też inne, ważne dla Polaków sprawy.

Jacek Skórski, sekretarz Nowej Lewicy w Świętokrzyskiem (wypowiedź w Studio Politycznym Radio Kielce)